Sezon na dynię pełną parą dlatego i na moim blogu nie może zabraknąć przepisu z tym „Halloweenowym rarytasem”. Dzisiaj na stole króluje risotto z prażoną dynią – mimo, że danie nie ma mięsa to muszę powiedzieć, że jest naprawdę pyszne i najadłem się nim do syta. Spróbujcie sami ! 🙂
Składniki (1 porcja):
- 100 g ryżu do risotta (arborio lub carnaroli)
- ok. 150 g dyni (już oczyszczonej)
- ok. 300 ml bulionu warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 cebulka szalotka
- 1 ząbek czosnku
- łyżka startego parmezanu
- łyżeczka świeżo posiekanego tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo starej)
- 50 g masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na ok. 30 g masła podsmażamy lekko posiekany czosnek,szalotkę i część pokrojonej w kostkę dyni (ok.50g). Następnie dodajemy ryż i smażymy aż się zeszkli cały czas mieszając (ok. 5 minut).
- Podlewamy wytrawnym winem i redukujemy.
- W międzyczasie prażymy na suchej patelni resztę pokrojonej w kostkę dyni z dodatkiem soli i pieprzu.
- Teraz czas na dodawanie bulionu. Ważne, żeby był on cały czas gorący i żeby dodawać go partiami. Mniej więcej będzie trzeba dodać ok. 300 ml naszego bulionu – ja podzieliłem sobie go na 4 „dolewki”. Kiedy jedna porcja się wchłonie dodajemy kolejną i tak do momentu aż ryż będzie al dente – trwa to około 20 minut. Ważne, żeby robić to na małym ogniu i mieszać jak najrzadziej.
- Na koniec dodajemy naszą prażoną dynię, parmezan, gałkę muszkatołową i świeży tymianek i całość gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
- Doprawiamy na koniec solą i pieprzem do smaku.
Smacznego 🙂 !