Tapenada to rodzaj pasty, która wywodzi się z Prowansji. Klasyczna przygotowywana jest z czarnych oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Bajecznie prosta w przygotowaniu, doskonała jako dodatek do bagietki, makaronów czy zup-kremów. Bardzo gorąco polecam.
Składniki:
- słoiczek czarnych oliwek (290g)
- 2 łyżki kaparów
- ząbek czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Oliwki odcedzamy z zalewy, dodajemy kapary, czosnek, oliwę z oliwek i wszystko dokładnie blendujemy.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dobrze odstawić ją na kilka godzin, żeby się „przegryzła”, ale czy damy radę się powstrzymać?
- Tak przygotowaną tapenadę swobodnie możemy przechowywać w słoiku lub plastykowym pojemniczku przez 2-3 tygodnie – oczywiście w lodówce. Dobrze jest na wierzchu polać ją oliwą dla lepszego przechowywania.
Smacznego ! 🙂